tag:blogger.com,1999:blog-37064497.post6263998601900362133..comments2023-11-03T08:47:11.558+01:00Comments on Babskie zachcianki: Przepiśnik w żywych barwachKarmeleirohttp://www.blogger.com/profile/04968941924904171007noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-37064497.post-63582581521304664482014-11-07T08:04:10.389+01:002014-11-07T08:04:10.389+01:00Śliczny przepiśnik. :)Śliczny przepiśnik. :)wiola_chttps://www.blogger.com/profile/13426107896727693308noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37064497.post-30388872944124714092014-11-06T11:25:16.730+01:002014-11-06T11:25:16.730+01:00Moniś-ka, jak ten przepis fanastycznie brzmi!! W p...Moniś-ka, jak ten przepis fanastycznie brzmi!! W przyszłym tygodniu muszę go wypróbować, już mi ślinka cieknie! Dziękuję, że się nim podzieliłaś.Karmeleirohttps://www.blogger.com/profile/04968941924904171007noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-37064497.post-71907720729900649942014-11-06T10:47:16.572+01:002014-11-06T10:47:16.572+01:00Przepiśnik rewelacyjny. Niestety u nas pogoda się ...Przepiśnik rewelacyjny. Niestety u nas pogoda się popsuła, ale mam nadzieję że do weekendu się wypogodzi:)<br />Poniżej przepis na moje ulubione ostatnio ciasto, i wbrew pozorom jest banalnie proste:)<br />CIASTO RAKOCZEGO (przepis pochodzi z gazety KUKBUK)<br />Składniki, ciasto:<br />150g mąki<br />75g zimnego masła<br />40g cukru pudru<br />1 łyżka kwaśnej śmietany ( lub jogurtu naturalnego)<br />Szczypta soli<br />Nadzienie:<br />500g twarogu<br />100g cukru<br />3 żółtka<br />Skórka starta z jednej cytryny<br />100 ml kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego)<br />Beza:<br />3 białka<br />50g drobnego cukru<br />Przygotowanie:<br />Rozgrzać piekarnik do 200 st., wymieszać mąkę, masło, cukier, sól i śmietanę, uformować kulę i włożyć do lodówki owinięte folią na 15 min. W tym czasie przygotować nadzienie, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Rozwałkować ciasto i wylepić nim tortownicę (18-25 cm), ponakłuwać widelcem i piec ok. 15 min., lub do momentu aż zrobi się lekko złote. Zmniejszyć temp. Do 180 st., rozprowadzić nadzienie i piec ok. 20 min (lub do momentu aż równomiernie przylegnie do ciasta) Zmniejszyć temp. Do 160 st. Ubić białka. Do ubitych białek powoli dodawać cukier, masa powinna zrobić się sztywna i szklista, rozprowadzić bezę na całym nadzieniu i zapiekać ok. 5-10 min. aż lekko przyschnie.<br />Mam nadzieję że przepis się przyda:)<br />Pozdrawiam ciepło.<br />Moniś-kahttps://www.blogger.com/profile/13419242535448606164noreply@blogger.com